Pohoří Munzur – výstup na vrchol Akbaba Odpovědět
Ondra 7. 02. 2010, 16:51:56
Ahoj, výrazně bych varoval před popisem výstupu tak, jak je zde. V létě 2009 jsme na v Munzuru a na Akbabě byli, proto upozorním aspoň na zcela zásadní odlišnosti:
-> Směrem k Munzuru od Erzinacanu jsme na silnici potkali checkpoin Jandarmy. Nás nestavěli (stopli jsme nějakýho jejich známýho), těžko říct, co by udělali jinak a proč tam vlastně hlídkují.
-> Při pohledu od vesničky Kiliçkaya se dá jít buďto po "levé" (jihovýchodní) či pravé (severozápadní) straně hřbetu stoupajícího k Akbabě. Ačkoliv popis výše hovoří o té jihovýchodní cestě, místní nám doporučovali tu "pravou", protože tam prý není gerilla :-).
-> Během cesty se potkají dva pastevecké tábory. Přespat se dá v pohodě, problém byl, že se nás ptali, jestli máme povolení lézt na Akbabu od vojáků. Když jsme řekli že ne, tak povídali, že to je nebezpečný a že ani oni tam nechodí. Nicméně to nás nezastavilo a adlší ráno jsme stoupali dále.
-> Z této strany se ale hůře leze na samotný vrchol - buď se to musí krosnout docela drsným lezením po skále (tak jsme šli my - bez krosen :) ), nebo poměrně obejít a vystoupat ze sedla po východní straně.
-> Za nejproblematičtější považuji větu "Sledujeme údolí a dle intuice sejdeme ...". Toto údolí je totiž docela drsný a místy pěkně úznký kaňon, meandrující několik kilometrů. Přes náš původní předpoklad, že ho projdeme za pár hodin, nám to trvalo celé odpoledne a podvečer, a po nekonečném brodění ze břehu na břeh, přeskakování bystřiny a dalších překážek jsme na poslední chvíli před úplnou tmou našli alspoň nějaké místo pro stan a cestu dokončit až další dopoledne... Navíc jsme si ani nebyli jistí, že to půjde projít. Doporučuji nechat si na samotný kaňon opravdu celý den.
-> Nebezpečí zde mohou být medvědi - při celém sestupu jsme nacházeli velká vyválená místa v keřích, charakteristické medvědí výměšky :), dokonce i stopy. A domorodci, které jsme zde potkali, s sebou měli brokovnici, prý právě na zahánění medvědů.
-> Jinak kromě nich jsme nepotkali nikoho, ani vojáka, ani žádné gerilly :).
Závěrem - zajímavé a krásné hory, nikde ani noha (což byl hlavní důvod pro nás). Na druhou stranu nemusí být pro každého. Ale přehnaně bych s toho nebál :).
Ještě odkaz na fotky právě z této naší výpravy: http://picasaweb.google.com/ondrej.machulda/Turecko2009IMunzurSuphan
Diskuse Pohoří Munzur – výstup na vrchol Akbaba
Munzur Odpovědět
Zdenek 9. 02. 2010, 17:27:35
Merhaba, diky za zajimavy prispevek z malo zname destinace! Sam jsem na vrcholu nebyl, ale psal jsem to podle sveho nejlepsi svedomi na zakalde info domorodcu i z dalsich zdroju. V budoucnu, mozna jeste letos, bych se tam rad mrknul znova a take na okolni kopce. Loni jsem byl v okoli Tunceli a tam to take nevypada spatne. Rad bych udelal delsi trek od Karasu k Pulumuru. Mimochodem, ty brokovnice maji po celem Turecku horale na ptaky, radi tak trochu pytlaci...
Merhaba, diky za zajimavy prispevek z malo zname destinace! Sam jsem na vrcholu nebyl, ale psal jsem to podle sveho nejlepsi svedomi na zakalde info domorodcu i z dalsich zdroju. V budoucnu, mozna jeste letos, bych se tam rad mrknul znova a take na okolni kopce. Loni jsem byl v okoli Tunceli a tam to take nevypada spatne. Rad bych udelal delsi trek od Karasu k Pulumuru. Mimochodem, ty brokovnice maji po celem Turecku horale na ptaky, radi tak trochu pytlaci...